Cesta Habesh Coffee z Etiópie do vašej šálky

Sami by sme to nezvládli

Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové a posunúť sa dopredu aj vďaka spolupráci s ľuďmi, od ktorých sa v oblasti kávy máme čo učiť. Po dobrej odozve na exkluzívne kávy, ktoré sme doviezli minulý rok leteckou dopravou, sme sa aj v roku 2021 rozhodli o niečo podobné, ale vo väčšom objeme. 

Vo februári sme spolu s Mišom a Dorotou z Karma Coffee začali vyberať nové kávy pre nás. Oslovili sme aj ďalších pražiarov s nápadom ,,spoločného nákupu”. Táto spolupráca sa vydarila! Každý si vybral vhodnú kávu pre seba a my sme tento spoločný nákup zrealizovali. Vybrali sme a pripravili sme pre vás výberové kávy, ktoré oslovia každého milovníka etiópskych svetlo pražených káv. Predtým, ako vám ich predstavíme, skúsime trochu priblížiť proces dovozu z Etiópie.

Import z EtiópieKontajner s kávou EtiópiaZelená surová káva

Komplikovaný rok 2021

Proces dovozu kávy z Etiópie je zložitejší a potrebuje viac plánovania ako nákup z európskych veľkoskladov. Napriek tomu, že máme overeného partnera - Testi Speciality Coffee, vždy sa pri importe zapotíme. Za normálnych okolností je proces dovozu kávy otázka menšej trpezlivosti a čakania približne 3 až 4 mesiace. Tento rok bol však ešte oveľa zložitejší. Dôvodov bolo hneď niekoľko. Už „stará známa“ korona či zaseknutá loď v Suezskom prieplave. Vzorky nám museli poslať na dvakrát. Vždy taktiež musíme počítať s tým, že sa prihodí drobná chybička v papieroch a celý proces sa spomalí. Inak to nebolo ani teraz.

Vzorky surovej kávyUpražená vzorka kávyCupping

Zber v Etiópii finišuje na prelome rokov a prvé vzorky spracovanej kávy sa posielajú vo februári. Proces začína doručením 300 g vzoriek rôznych káv a ich ochutnávaním (cupping). Keď sme si konečne my a naši partneri vybrali kávy, ktoré vám chceme ponúkať, potvrdili sme objednávku dodávateľovi. Ten pripravil všetky potrebné papiere a my sme mu za tovar zaplatili. Do Etiópie sa platí vopred v dolároch. A teda ďalším rizikom je výmenný kurz medzi menami EUR a USD. Po zaplatením nám zostávalo už len čakať. Tento rok, sme bohužiaľ čakali až 5 mesiacov. V marci 2021 sme mali kávy vybrané a zaplatené. Dorazili až v auguste 2021.

Vykladanie surovej kávy z EtiópieSpoločný nákup kávy z EtiópieVrecia kávy Testi Speciality - Habesh Coffee

Ale hurá, kávy sú tu a vy sa môžete na ne tešiť. Kávy, ktoré sa najviac vymykajú priemeru sú určite naturálne anaerobky (káva fermentovaná v uzavretých nádobách), Aricha Adorsi a Bensa Ayla. Samozrejme ani tento rok nesklamala už stará známa Kochere Debo či ovocná novinka Werka z West Arsi. Toto sú kávy, ktoré odporúčame modernému kávičkárovi. K tomu je v ponuke takzvaná „washedka“ Yirgacheffe Aricha, ktorú pražíme svetlým espresso štýlom a teda svetlé praženie, ale nie úplne. Poslednou novinkou je čajová a jemná „washedka“ s názvom Guji Gigesa.

Aj pre tých tradičnejších kávičkárov máme v ponuke novinku. Zmes arabiky a robusty v pomere 50 na 50 alebo jednodruhovú arabika z regiónu Guji. Tieto kávy sú upražené tak, aby neboli kyslé. Samozrejme v ponuke sú stále aj naše stálice, ktoré nájdete dostupné na predajniach a v e-shope.

Káva v sklade Karma CoffeeNatural Anaerobic Coffee Aricha AdorsiBensa Ayla Natural Anaerobic Coffee

PS: Veľké ďakujem patrí každému, kto sa na tomto nákupe podielal za trpezlivosť. Obzvlášť ďakujem Dorote a Michalovi z Karmy Coffee, Peťovi z Concept Coffee a Matejovi z Aegis.

Martin Vavrík, zakladateľ Habesh Coffee