11 dôvodov prečo začať piť etiópsku kávu

11 dôvodov prečo začať piť etiópsku kávu

Káva – pre mnohých z nás životabudič, bez ktorého si nevieme predstaviť deň. Viete odkiaľ pochádza káva, ktorú radi pijete? Najlepšie kávové zrná rastú v africkej Etiópii. Našli sme až 11 dôvodov, prečo by ste etiópsku kávu mali aspoň ochutnať.

1.   Najstaršia káva

Kávovník a jeho plody - kávové zrná pochádzajú práve z Etiópie. Práve odtiaľ sa obchod a pestovanie kávových zŕn rozšírilo do celého sveta.
Podľa legendy kávu objavil pastier kôz Kaldi na úbočiach etiópskych hôr. Jeho stádo kôz začalo zvláštne šantiť po zožratí neznámych červených bobúľ. Bobule zaniesol do miestneho kláštora. Opát z nich uvaril nápoj a zistil, že sa vďaka nemu dokáže dlhšie koncentrovať počas nočných modlitieb a lepšie komunikovať s bohom. O svoj „elixír“ sa podelil aj s ostatnými mníchmi, ktorí sa postarali o rozšírenie kávy po celom svete.  Celý príbeh kávy si môžete prečítať TU.

vysokohorska kava (1)
2.  Vysokohorská káva

Etiópske kávové plantáže sa nachádzajú v nadmorskej výške 1 500 až 2 700 metrov nad morom na úpätí hôr. Nie sú to klasické plantáže s kríkmi zasadenými v rade za sebou, ale skôr  „vysokohorská džungľa“. Je stále veľké množstvo kávovníkov, ktoré po stáročia odolávajú vplyvu priemyselnej revolúcie a  zachovávajú si svoju jedinečnosť. Vďaka vysokohorskému prostrediu kávové čerešne dozrievajú dlhšie, sú početnejšie a majú oveľa intenzívnejšiu chuť so širokým spektrom dochutí.  Všeobecne zaužívané pravidlo kvalitnej kávy hovorí, že čím vyššia nadmorská výška pri pestovaní kávy je, tým kvalitnejšie sú kávové zrná. Etiópske kávové plantáže sú jedny z najvyššie položených na svete.

3.  Divoká káva

Množstvo etiópskych kávovníkov rastie divo. Preto v Etiópii nájdete veľa odrôd kávy. Odborníci hovoria o tisíckach známych a ďalšie stovky vraj čakajú na objavenie. Výsledkom  prírodného kríženia rôznych káv je špecifická chuť. Káva v jednej oblasti môže chutiť úplne inak ako o pár kilometrov ďalej. Preto pri pití etiópskej kávy môžete cítiť výraznú ovocnú alebo kvetovú arómu a jemné sladkokyslé chute zároveň.  Apropó, práve Etiópia dala svetu preslávenú Arabiku, ktorá je najrozšírenejším pestovaným druhom kávy na svete (druhá je Robusta - Coffea canephora). Divo rastúce odrody Arabiky sú podľa vedcov odolnejšie voči chorobám i suchu, a preto by mali lepšie reagovať na klimatické zmeny.

preco pit (2)

4. (Ne)Ohrozená káva

Najnovšia štúdia anglických vedcov uvádza, že až dve tretiny etiópskych kávových plantáži môže do 100 rokov zaniknúť v dôsledku klimatických zmien. Ak by farmári plantáže presunuli do vyšších nadmorských výšok, vysadili by sa nové lesy a zvýšila by sa ich ochrana, predpokladajú, že produkcia kávy môže dokonca narásť.  Ak sa tak nestane a naplnia sa ich predpoklady, môžeme očakávať, že cena kávy začne rapídne stúpať a zhorší sa aj jej chuť.

Klimatické zmeny sužujú etiópskych farmárov už dlhšie. Zvyšujúca sa teplota predlžuje extrémne suchá a znižuje úrodnosť. Paradoxom je, že rovnaké klimatické zmeny môžu v budúcnosti z Etiópie urobiť popredného svetového producenta iných poľnohospodárskych produktov. V dôsledku zvyšujúcej sa teploty totiž vzrastie množstvo monzúnov, zvýši  sa hladina Nílu a ten prinesie viac živín na etiópske polia.

5. Tradičná káva

V Etiópii sa dodnes dodržiavajú tradičné prístupy k zberu a spracovaniu kávy. Terén, v ktorom kávovníky rastú je často pre stroje a autá neprístupný, nepoužívajú sa žiadne umelé hnojivá. Etiópčania kávové zrná zbierajú ručne, vďaka čomu sa kávovníky menej poškodia. Kávu spracovávajú 2 spôsobmi:

  • Suchý spôsob – kávové čerešne sa nechajú vysušiť na slnku, až potom sa lúpu. Na takého spracovanie nie sú potrebné žiadne moderné technológie.
  • Mokrý spôsob   po dozretí sa kávové čerešne ručne pozbierajú, umývajú sa a nechávajú v nádobách s vodou. Potom sa kávové zrno ľahšie oddeľuje od plodu a  dôkladne sa premýva. Pri takomto spracovaní sú potrebné technológie a veľké množstvo vody.

vysokohorska kava (2)6.  Káva bez kyslosti

Ďalším faktorom výnimočnej chuti etiópskej kávy je spôsob praženia. Zelené kávové zrná sa v Etiópii tradične pražia úplne dotmava. Hoci sa na pohľad môžu zdať až prihorené, nie je to tak. Takto upražená káva má jednu obrovskú výhodu – nie je vôbec kyslá. Praženie dotmava má v Etiópii dlhú históriu a dodnes ju zachovávajú nielen veľké pražiarne, ale aj etiópske domácnosti.

7.  Káva s vlastným rituálom

Práve etiópske domácnosti sa zaslúžili o to, že sa do dnešných čias zachoval tradičný rituál jej prípravy. Nazývajú ho kávovou ceremóniou. Trvá približne 40 minút a vykonáva sa pri významných spoločenských udalostiach ako sú narodeniny, svadby alebo pri privítaní cudzincov, priateľov. My hostí núkame chlebom a soľou, Etiópčania kávou. Ceremóniu majú pod palcom výhradne etiópske ženy a tvorí ju niekoľko úkonov: vyzdobenie miestnosti, umývanie kávy, praženie a príprava, ochutnávka kávovej arómy, varenie kávy, občerstvenie a špeciálne servírovanie. Urobte si kávovú ceremóniu doma aj vy, tu nájdete celý postup.

8. Káva základ života

Etiópska káva nie je len nápoj. Je to aj obchodný artikel. V 100 miliónovej krajine až 15 % obyvateľstva pracuje v kávovom priemysle. Sú to zberači, pražiči, kaviarníci, prepravcovia, exportéri či obchodníci. Zaujímavosťou je, že len tie najlepšie a najkvalitnejšie zrná sú určené na export do celého sveta. Pre domácich Etiópčanov ostávajú len zrná horšej kvality. Domáci sa však nesťažujú. Vedia, že od kávy závisí ich ekonomika a nádej na lepší život. Sú skromní, pracovití a priateľskí. Takže kúpou etiópskej kávy podporujete aj ľudí z Etiópie, ktorí ručne zbierajú kávové zrná, aby ste si vy každé ráno mohli vychutnať svoju šálku kávy. Že Etiópčania naozaj „makajú“, svedčí aj fakt, že Svetová banka vyhlásila Etiópiu za krajinu s najrýchlejšie rastúcou ekonomikou za rok 2017. Predpokladá sa, že v tomto roku dosiahne 8,3 % HDP, zatiaľ čo zvyšok sveta bude na úrovni  2,7 % HDP.

82-2

9. SVETOVÁ KÁVA

Najlepšie a najvýznamnejšie svetové kávy pochádzajú z tzv. "Kávového opaska" (Coffee belt). Je to geografická oblasť ohraničená Obratníkmi raka a kozorožca, ktorá poskytuje najlepšie a stabilné podmienky pre kávovníky – tropické podnebie a vysokú nadmorskú výšku. Do tejto oblasti patrí aj Etiópia a jej plantáže. Najslávnejšie oblasti sú Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Harrar a Djimmah. Celkovo je Etiópia 7. najväčším producentom kávy na svete a najväčším africkým exportérom s touto surovinou.

 10. KÁVA NA ZDRAVIE 

Pitie kávy predlžuje život. Platí to aj o tej etiópskej. Je vedecky potvrdené, že pravidelným pitím kávy si znižuje riziko vzniku cukrovky, mozgovej príhody, srdcovo-cievnych chorôb či niektorých druhov rakoviny. Dôležité je, aby káva bola čerstvá a správne pripravená. Tak čo, koľko šálok tohto lahodného etiópskeho nápoja ste dnes vypili pre svoje zdravie?

11. KÁVA Z HABESHA

Odkiaľ toho o etiópskej káve toľko vieme? Už niekoľkokrát sme navštívili Etiópiu, aby sme na Slovensko mohli priniesť jej originálnu chuť a po stáročia zachovávané tradície pri jej príprave. Slovenskú značku etiópskej kávy sme nazvali Habesh Coffee. Slovo Habesh sme si zvolili, lebo sa v minulosti používalo na označenie Etiópie a dodnes ho Etiópčania používajú. Zelenú kávu dovážame priamo z Etiópie. Prežíme  ju však v malej českej pražiarničke. Prečo? Aby ste si mohli vychutnať naozaj čerstvú kávu. Ak ste ešte nemali príležitosť ochutnať kávy Habesh, môžete si ich objednať online. Náš stánok nájdete aj na rôznych kultúrnych a športových podujatiach. Ale radi vám prídeme urobiť ochutnávku priamo k vám do firmy.

 

Zdroje: