Nezabudnuteľná kávová ceremónia, ktorú zažijete len v Etiópii

Najsilnejším zážitkom mojej cesty za etiópskou kávou bola jej tradičná príprava. Pod palcom ju majú výhradne ženy a praktizuje sa len pri špeciálnych príležitostiach. Ja som ju zažil na moju počesť a musím povedať, že mi zmenila život. Dovtedy som sa káve vyhýbal, lebo tá naša zo supermarketov mi nechutila. Až kým som nevypil svoju 1. kávu na etiópskej kávovej ceremónii. 40-minútový rituál, v ktorom boli jednotlivé kroky dôležitejšie ako slová, by som doprial zažiť každému. Možno by aj vám etiópska káva učarovala tak ako mne.


etiopska-kavova-ceremoniaKávová ceremónia je pre Etiópčanov špeciálnou udalosťou už po stáročia. Zem vo svojich domovoch ozdobia zelenými steblami trávy. Usadia vás na pohodlné drevené stoličky, tak aby všetci dobre videli na ženu, ktorá robí s kávou doslova zázraky. Na prípravu tradičnej etiópskej kávy používajú čerstvé ešte zelené kávové zrná. Najkvalitnejšie sú určené na export a nájdete ich aj v našich Habesh kávy (už dôkladne upražené). Miestni si vystačia so zrnami nižšej kvality. O to viac času venujú ich príprave. Robia to s láskou a veľmi radi sa touto, pre nás originálnou, prezentáciou svojej kultúry chvália turistom. Ako my naším folklórom.

Kávová ceremónia začína

Etiópska žena v bielych šatách s pestrofarebnými ornamentmi namočí kávové zrnká a dôsledne ich umýva, premýva až mám pocit, že sa lesknú ako kúsky drahokamov. V prítmí útulného etiópskeho príbytku, kam ma pozval môj známy (rodený Etiópčan, ktorý pri štúdiách zablúdil na Slovensko a zostal tu žiť) panuje tajuplná atmosféra. Som nedočkavý, čo bude nasledovať ďalej aj to, ako táto káva bude chutiť, veď zrná sú ešte zelené.


etiopska-kavaTancujúce zrnká

Na panvičku položenú na rozpálených uhlíkoch malej piecky vsype dievčina kávové zrná a tie začínajú tancovať svoju obľúbenú pražiarenskú choreografiu. Jemne ich premiešava, na uhlíky pridáva bylinky a vzduchom sa začína šíriť omamná vôňa, ktorá naplní celú miestnosť. Postupne  zrnká chytajú svoju farbu, ktorá sa mi už viac pozdáva. Praženie trvá aj 15 minút, lebo zrná musia byť úplne tmavo tmavé. Aspoň tu v Etiópii.

Hlboký nádych


prazena-etiopska-kavaEtiópske ženy už majú v oku, kedy je vhodný okamih, aby ku piecke pozvali svojich hostí a ponúkli im 1 hlboký nádych kávovej arómy. Idem aj ja, vyškerený od ucha k uchu, skúšam veľkosť svojich pľúc
. “
Páni, to je sila,” hovorím si sám pre seba. Normálne sa mi zatočila hlava. Niekto ma vtom potľape po pleci: “Káva je upražená,” vysvetľuje mi priateľ a dodáva: “necháme ju úplne vychladnúť a potom ju pomelieme. Tradične sa káva mlela ručne, ale dnes sú ľudia leniví aj tu v Afrike a radšej používajú elektrické mlynčeky,” smeje sa.


cerstva-etiopska-kavaJebena a iné zaujímavosti

Usadím sa na svoje miesto a dievčina už pomletú kávu sype do tradičnej etiópskej kávovej nádoby nazývanej "Jebena" (čítaj: ´džebena´) a zaliava ju studenou vodou. Nechá ju viackrát zohriať na správnu teplotu a odlieva, nalieva, prelieva, jednoducho čaruje, až kým nie je čierny nápoj hotový. Pripraví si šálky a z veľkej výšky do nich nalieva kávu, ktorá prská všade navôkol. No jej šaty ostali bez jedinej kvapky. Ja by som nedokázal naliať kávu do hrnčeka bez toho, aby sa tam nedostal kávový výluh. Pre ňu je to hračka. Neverím vlastným očiam, dokonca som sa prichytil, že som zabudol zavrieť ústa. Zjavne si to všimol môj priateľ a s úškrnom na tvári mi vysvetľuje: “Etiópske kanvice majú v nálevke zastrčené vlasy z konského chvosta, ktoré sú takým prírodným sitkom a zadržia vyluhovanú kávu v kanvici.” Dievčina mi prinesie šálku naliatu úplne doplna. Kopcom. A čo teraz? Vraj je to pre Etiópčanov symbol šťastia, ale prinesie ho aj mne? Nepopálim sa? Neoblejem sa? Čuduj sa svete, zvládol som to na výbornú (aj mama by ma pochválila, že nemusí prať kávové škvrny z trička). Asi predsa len budem mať šťastie.


salka-kavy-v-etiopiiChuť, ktorá ma dostala

A je to tu. Privoniam si ku svojej 1. etiópskej káve v živote. Cítim príjemnú kávovú arómu miešajúcu sa s vôňou kvetov, ale nepýtajte sa ma na ich názov. Zavriem oči a vychutnávam si 1. glg kávy. Po jazyku mi behá množstvo chutí, ale žiadna z nich mi nepripomína kávu, aká sa pije u nás (až neskôr som zistil, že vďaka praženiu do tmava stráca etiópska káva svoju kyslosť). Je však sladká, lebo dievčina mi do šálky dala, ako je u nich zvykom, až 3 lyžičky cukru. Po chvíľke už v ústach cítim príjemnú, ťažko opísateľnú chuť. Mňam. Výborné. Túto kávu si určite ešte dám - ale nabudúce si ju osladím radšej sám.


Etiopia-popcorn-ku-kavePopcorn ku káve


Káva v jebene sa "zalieva" na 3-krát. Prvé kolo sa volá "Abbol", druhé "Tonna" a tretie "Baraka". Hovorí sa, že na tretí krát je káva už slabá, a že ju môžu vyskúšať aj deti. V skutočnosti je to už len nechutná voda obsahujúca kofeín a nie moc zdravé látky. Ja teda tretíkrát zalievanú "kávu" neodporúčam. Ale etiópske chuťovky podávané ku káve by som mohol jesť od rána do večera. Napríklad ich popcorn alebo takzvané “Kolo”. Je to zmes pražených jačmenných zŕn,
cíceru a arašidov zmiešaných s miestnymi koreninami. Ale veľmi chutný je aj etiópsky slávnostný chlieb “Himbasha”. Najedený a potužený etiópskou kávou opúšťam príbytok svojho priateľa a v hlave sa mi začína rodiť plán, ako priniesť túto výnimočnú kávu a jej príbeh aj na Slovensko. Ale to je už ďalší príbeh.

 

Martin_Vavrik_Habesh_CoffeeO autorovi:
Martin Vavrík
Mladý chalan, ktorý miluje pohyb, hrá basketbal a spoznáva svet. Raz sa vybral aj do Etiópie a zamiloval sa do jej kávy.  Stala sa jeho záľubou a dnes z nej chce vybudovať firmu, aby mohol robiť to, čo ho baví. Naučiť Slovákov piť etiópsku kávu, vychutnať si  pôžitok, ktorý prináša a zoznámiť ich s jej príbehom - aj prostredníctvom tohto blogu.