Pozývam vás na rande do etiópskej kaviarne

etiopske kaviarne Habesh Coffee (12)

Káva je v Etiópii viac ako nápoj. Práve tu pred stáročiami ľudia objavili jej pozitívne vlastnosti na ľudský organizmus a postupne sa stala súčasťou ich kultúry. Etiópčania pijú kávu niekoľkokrát denne, doma, v práci aj kaviarňach. Práve o nich vám dnes napíšem.

etiopske kaviarne Habesh Coffee (8)

KÁVIČKA V HLAVNOM MESTE
Kaviarne v hlavnom meste Addis Abeba sa svojím vzhľadom nelíšia od európskych. Moderný interiér, štýlový nábytok a vy máte pocit, ako by ste ani neboli v Afrike. Preto sme s mojím sprievodcom Derejem, rodeným Etiópčanom a aklimatizovaným Slovákom, vyhľadávali menšie, útulnejšie kaviarničky. Niektoré boli zariadené veľmi skromne, no napriek tomu z nich sála veľmi príjemná atmosféra. Odrážali históriu tejto krajiny i kávy, hoci mali len 3-4 stoly.

Najrozšírenejšia sieť kaviarní nesie v Etiópii meno po objaviteľovi kávy – Kaldim, legendárnom pastierovi kôz. Kaviarne Kaldi's Coffee fungujú na princípe Starbucks-u. Nielen tam, však mladí Etiópčania využívajú vlastné „drive-in“ služby. Aj v bežnej kaviarni si objednajú svoju dávku kávy priamo z auta, kam im ju čašník bez problémov prinesie. Tam ju spolu so spolujazdcom či spolujazdkyňou vypijú. Ja som si kávu rád vychutnával na terase, ak to počasie dovoľovalo. Mohol som sledovať ľudí, rušnú dopravnú situáciu i okolité scenérie.

etiopske kaviarne Habesh Coffee (11)


MACCHIATO ZO STÁNKU
Na vidieku nájdete kaviarne pri hlavnej ceste. Teda, ak sa dajú plechové búdy na spôsob stánkov nazvať kaviarňami. Cez okienko si objednávate kávu, vypiť ju môžete v aute alebo pri provizórnych stoloch. Po niekoľkohodinovom trmácaní sa po úzkych, deravých a prašných cestách vám káva padne vhod. A chutí výborne aj tu.

Kávu si môžete kúpiť i na trhu, ale nie v tekutom stave. Navážia vám presne toľko, koľko si želáte. O surovú zelenú kávu zo 60 kg vriec je vždy veľký záujem. Tie najlepšie kávové zrná sú určené na export a pre domácich ostávajú len tie menšie, menej kvalitné. Pre chudobnejších Etiópčanov je ekonomicky výhodnejšie kúpiť si surovú kávu a doma ju upražiť. Káva zvlášť nemôže v etiópskej domácnosti chýbať, ani vtedy, ak sa chystá rodinná oslava. Veď čo by to bolo za oslavu, keby nezačínala kávovou ceremóniou?

NÁPOJOVÝ LÍSTOK
Jedným z najobľúbenejších nápojov v etiópskych kaviarňach je macchciato – káva pripravená s napeneným mliekom. Nechýba klasické espresso či cappuccino. Ale v ponuke nájdete aj rôzne skvosty. Napríklad taký čaj s kávou. Mám rád oba nápoje, ale zmiešané spolu v pomere 1:1 moje chuťové poháriky slušne odmietli. Alkohol si v kaviarňach nekúpite, na to slúžia krčmy. Rovnako ako u nás, najobľúbenejším alko nápojom je pivo. Najviac sa ho vypije pri pozeraní futbalu. Etiópčania sú veľkými futbalovými fanúšikmi a najradšej sledujú prestížne európske ligy a Ligu majstrov. Vtedy pivo tečie naozaj prúdom.

V reštauráciách ma v ponuke nápojov zaujalo medové víno, tzv. tej [teč]. Čakal som, že bude chutiť podobne ako naša medovina. Bolo však úplne iné, a zároveň veľmi silné. Teda záležalo od výrobcu. Mňa prekvapili hlavne „bublinky“, ktoré sa v ňom tvoria pri fermentácii. Etiópčania si ho bežne vyrábajú aj sami doma a vtedy má naozaj vysoké grády:-). Pije sa z pohárov, ktoré vidíte na fotke.
nazdravie_tej

FAJNOTKY KU KÁVEetiopske kaviarne Habesh Coffee (1)
V niektorých reštauráciách a kaviarňach vám automaticky ku káve naservírujú aj popkorn. Grátis. Kávu domáci bežne zajedaj
ú práve nim, je to ich zvyk. Vyskúšajte doma, či vám bude chutiť táto kombinácia. Ja som do kaviarní chodil väčšinou hneď ráno. Niežeby som bez rannej kávy nevydržal, ale väčšina z nich ponúkala aj raňajky. Rôzne omelety, volské oká s korením či croissanty a iné sladké pečivo. Spolu so šálkou kávy ma správne nakopli do ďalšieho dňa mojich dobrodružstiev v Etiópii.

„ČAŠNÍK, ZAPLATÍM!“
Etiópski čašníci majú na starosti objednávky a platenie, úloha čašníčok spočíva v tradičnej príprave a servírovaní kávy. Je úplne bežné, že v niektorých mestských alebo dedinských kaviarňach vám čašníčka rada odprezentuje aj celú kávovú ceremóniu. Hoci tu, aspoň podľa mňa, už nemá takú magickú atmosféru ako v prítmí etiópskej domácnosti.  Na jednej strane sa o kávovom rituáli dozvie viac ľudí z rôznych kútov sveta, na strane druhej sa z ceremónie stalo komerčné predstavenie, ktoré slúži ako lákadlo pre turistov. Názor si urobte sami. Ale ak budete chcieť v Etiópii privolať obsluhu, skúste lusknúť prstami alebo zapískať. Takto to tam fakt  funguje.

Dôležité upozornenie:

  • Káva v Etiópii je veľmi tmavo pražená. Vďaka tomu stráca kyslosť a má nezameniteľnú chuť.
  • Etiópske kávy sú považované za jedny z najlepších káv. Je to hlavne vďaka ideálnym klimatickým podmienkam.
  • Etiópska káva je vysoko návyková. Ak ju raz ochutnáte, nebudete sa chcieť vrátiť k pitiu instatných či zrnkových káv z našich supermarketov.
  • Ak ste kávu doteraz nepili, etiópska káva z vás môže urobiť kávičkára. Som toho živým príkladom.
  • Európske  štandardy servírovania kávy neplatia v  etiópskych kaviarňach ani v domácnostiach. Káva sa do malých šálok nalieva z veľkej výšky, a preto je úplne bežné, že oprská celú šálku, natečie do podšálky aj na stôl. Je to ich tradícia, ktorá vraj prináša šťastie.
  • Etiópčania milujú štipľavé a sladké. Štipľavé jedia a sladké pijú. Preto pozor, do každej šálky kávy vám dajú aj 3 lyžičky cukru. Odporúčam, aby ste si nápoj osladili radšej sami a jedlo skúšajte veľmi opatrne, aby vám nevypálilo oči.

O autorovi:

16839753_10210110695376430_1765429876_n


Martin Vavrík
Mladý Slovák, rodený Žilinčan, ktorý sa až v Etiópii naučil piť kávu. Tradičná príprava etiópskej kávy ho inšpirovala, aby vytvoril vlastnú značku etiópskej kávy a priniesol ju na Slovensko. Vytvoril e-shop, kde si jeho kávu môžete objednať, ale pravidelne ho stretnete aj na rôznych kultúrnych, spoločenských a športových akciách. Predáva čerstvú kávičku, ktorej vôňa sa šíri po celom okolí. Pozrite sa, kde ho stretnete najbližšie.